Prešovský eparcha Ján Babjak bilancuje dva roky vykonávania funkcie

05.12.2004 Celý región

Gréckokatolícky eparcha Ján Babjak so sídlom v Prešove za dva roky vykonávania funkcie absolvoval 27 zahraničných ciest a vysvätil pre cirkev 26 nových kňazo...
Gréckokatolícky eparcha Ján Babjak so sídlom v Prešove za dva roky vykonávania funkcie absolvoval 27 zahraničných ciest a vysvätil pre cirkev 26 nových kňazov. Je to len zlomok z jeho aktivít, ktoré rozbehol a ktorých zmyslom je ďalšia obroda cirkvi.

\"Samozrejme, že predstavujem si, aby ten život v našich farnostiach bol ešte živší, \" konštatoval. Podľa neho \"všetko záleží od kňazov\". Preto ich stále vyzýva k činorodosti. Svoju náročnosť obhajuje tým, že kňazi dostali od biskupa svätenie a poslanie medzi tých veriacich, aby \"im v tomto dnešnom zmaterializovanom svete ponúkali aj duchovnú stravu\".
Gréckokatolícka cirkev má 265 kňazov, z nich 220 vykonáva pastoračnú činnosť, ostatní sú na starobnom dôchodku. Priemerný vek kňazov v pastorácii je 37 rokov, čo Babjak komentoval slovami \"to je úžasné\". Gréckokatolícku cirkev postavil československý komunistický režim mimo zákon v rokoch 1950 až 1968. Jej normálny život sa však mohol začať až po roku 1989. Stratila sa kontinuita a mladší kňazi nemajú veľa možností oprieť sa o starších duchovných otcov. Po roku 1968 zomrelo ich dovedna 251.
Eparchu veľmi teší vzmáhajúca sa publikačná činnosť. V minulých týždňoch vyšli napríklad Schematizmus gréckokatolíckej prešovskej eparchie, či reprezentačná publikácia Liturgické predmety gréckokatolíkov na Slovensku. Pre archív biskupského úradu v Prešove pripravuje štyri albumy všetkých 166 farností a 181 filiálnych obcí gréckokatolíkov v SR. Babjak pri tejto príležitosti povedal, že v poslednom období zriadil desať nových farností a 31 zrušil predovšetkým blízko pri hranici SR s Poľskom a Ukrajinou, kde obyvateľstvo vymiera. Práve v týchto obciach sú však vzácne drevené kostolíky. Zrušené farnosti premenil na filiálky.
Babjak naznačil, že na rovnakom území je jedna gréckokatolícka eparchia a sedem rímskokatolíckych diecéz. \"Veľmi čakáme na rozhodnutie Svätej stolice o zriadení ešte jednej eparchie a tým aj na vznik metropolie, \" konštatoval. Podľa neho bolo by správne, keby sa rozhodnutie neodďaľovalo.
Prešovská eparchia siaha od Sniny až po Bratislavu. Mimo nej existuje od februára 1997 už len apoštolský exarchát so sídlom v Košiciach a vzťahujúci sa na územie Košického kraja. Eparchiu tvorí 16 protopresbyterátov, čo v byzantskom obradovom slovníku znamená dekanát. Mimo územia Prešovského kraja, kde je ich 12, sídlia ešte v Banskej Bystrici, Bratislave, Nitre a v Žiline.
Babjak (nar. 1953) je v poradí ôsmym prešovským eparchom. Svätý Otec Ján Pavol II. ho vymenoval 11. decembra 2002 a konsekroval 6. januára 2003 v Bazilike sv. Petra v Ríme. Intronizácia sa uskutočnila v Prešove o 12 dní neskôr.
(jj)
 

Vyberte región